torsdag 14 juni 2012

Centerpartiet i Gymnasieförbundet äventyrar de Gröna näringarna och Torsta !


Efter lång tid förhandlingar, väl medvetna om svårigheterna att utveckla stöd och utbildning kring de sk Gröna Näringarna, har vi nu i Jämtlands län enats kring en gemensam lösning mellan näringarna och de offentliga utförarna.
På tisdagens presskonferens kunde vi presentera en lösning som alla ställt sig bakom och som innebär att Naturbruksgymnasiets utbildningar i Ås, utanför Östersund övergår till Gymnasieförbundet från Landstinget.
Som stöd för utbildningen, branscherna och landsbygdsutvecklingen bildas ett bolag som gemensamt ägs av jordbruksnäringen, skogsnäringen, träförädlingssektorn samt de båda offentliga aktörerna Regionförbundet och Gymnasieförbundet - med de offentliga som majoritetsägare.
Detta är ett unikt sätt att samla kraft kring utveckling av länets gröna näringar så som skog, jordbruk, matproduktion, träförädling och landsbygdsutveckling i synnerhet. När de privata näringarna ges insyn i utbildningarna, kan de också anpassas till deras behov och ge studeranden bra praktikplatser och i slutänden fasta jobb på orten. Det bildade bolaget kan också samla kompetensen kring gemensamma mål och bistå med experthjälp och utveckling för anpassd forskning, utbildning och företagande.
Vägen har varit lång med en gryende misstro, som nu övergått i gemensam vilja att skapa attraktiva utbildningar och fasta jobb inom sektorn - då krävs fortsatt lyhördhet, prestigelöshet och insyn i varandras ansvarsområden.
I det läget går den Centerpartistiske ordföranden i Gymnasieförbundet, Per Lundgren ut i en maktfullkomlighetens och prestigens föreställning - där han tydligt vill slå fast vem som har makten och vem som bestämmer!
Illa nog om det är ett utspel av ovana i att ratta ett politiskt uppdrag för den nykläckte ordföranden - men ännu värre om det är en inställning som genomsyrar hela Gymnasieförbundet.
Att i media uttala att de uppsatta målen om 200 elever är en överdrift och säga att ”vi får nog vara nöjda om vi kan behålla dem i framtiden.” eller att behöva markera sin makt genom uttalanden gentemot en ambitiös näring med orden - ”Näringslivet kan ha en åsikt, men det är vi som tar besluten och vi som bestämmer om utbildningarna” visar på maktfullkomlighet och ickevilja till samarbete för utveckling!
Att i en positiv inledning på samarbetet dessutom avsluta med att konstatera att - ”Vi kan alltid lägga ned en utbildning.” ökar återigen avstånden mellan aktörer som bara är satta att samarbeta om de Gröna Näringarna över huvud taget skall utvecklas och finnas kvar i vårt län.
Ett synnerligen dåligt utspel av Centerpartiet i en tid av behov av nära samarbete mellan de offentliga och de privata i ett för länet och landsbygden spännande utvecklingsområde!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar