söndag 24 juni 2012

En resa genom ett sargat välfärdslandskap...


Midsommarfirandet är till ända för oss alla och många ser fram emot semestern eller har rent av påbörjat den. 
För många blir valet en bilsemester genom Sverige - en tur genom ett samhälle som om man färdas genom det med öppna ögon ger oss en lektion i samhällsbyggnad. Färden kan börja på dåliga, smala vägar i Norrlands inland. Bilens nya stötdämpare kan fungera som kompensation till de hårda slag som man som passagerare utsätts för under färden - en kompensation som idag helt uteblir i regionalpolitiken. Infrastruktursatsningar och statsbidragsfördelning snarare dränerar Norrland och inlandet till förmån för de starka storstadsområdena i Sverige. Hela Sverige ska leva, är idag ett uttryck som saknar verklighetsförankring. Dock kämpar entusiaster och innovatörer för att utveckla turismen, matproduktion och besöksnäring - utan tillräckligt bra vägar eller annan infrastruktur.
Färden ringlar vidare genom landskapet och gröna skogar och sjöar dyker upp i bördig jordbruksbygd - den svarta asfalten är slät och nylagd och i varje by eller ort dyker det upp skolor, ålderdomshem, butiker och idyllen är slående. Man slås också av radhuslängorna i sextiotalsstil som dyker upp eller bostadsområden med rejäla lägenheter. Ett Sverige som byggdes av solidaritet. 
Ett stopp vid ett loppis i en av de mindre byarna - här säljs allt som finns och funnits i ett hem på femtio, sextio och sjuttiotalet - glas, böcker, skivor, husgeråd, kläder. Som ett museum över välfärden, där allt är till salu.
På samma sätt som de sjukhus, äldreboenden och skolor som glider förbi utanför bilfönstren - till salu och säljaren av den Svenska välfärden är vår nuvarande regering. 
Vi åker vidare och regnet tätnar och gör asfalten allt svartare och orterna ligger allt närmare på färden genom Dalsland och Skåne. Jordbruksmarkerna tätnar och vindsnurrorna ändrar siluetten i det platta landskapet. Inte på långt när räcker de till att försörja landets näringsliv på el, men vattenkraften som byggts i Norrland kompenserar detta, utan att ge resurser tillbaka till de områden som byggts ut...
En res genom landet får upp ögonen på oss och gör semestertrippen till en lysande geografi- och samhällskunskapslektion. Den får oss att inse att solidaritet, rättvis regionalpolitik och samhällsbyggande inte är en självklarhet.
Hela landet skall leva, men då måste det också finnas en politik som ger möjlighet för hela landet att utveckla sina resurser.
Jag glider vidare genom det svenska landskapet och förundras över hur mycket spännande det finns runt hörnet, bakom nästa sväng och i nästa  ort eller by. Sverige är inte längre ett under av välfärd, med ökande klyftor och utförsäljning av gemensam egendom - men allt fler avslöjar den borgerliga planen och snart vänder vindarna och vi kan glida vidare genom ett landskap väl värt att visa alla besökare från Kiruna i norr till Ystad i söder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar