tisdag 21 augusti 2012

Jamtli stoppar Lars Vilks


Det har gett rubriker runt om i landet, när Museichefen Henrik Zipsane på Jamtli i Östersund i samråd med delar av sin styrelse stoppar den omstridde konstnären Lars Vilks att deltaga med verk på museet. 
Någon röst kallar det för begränsning av yttrandefriheten och att ledningen för museet inte vågar vara kontroversiella.

Påståendena är fullständigt felaktiga och tagna ur luften, eftersom Jamtli gått i spetsen för många kontroversiella satsningar och initiativ med konsten och utställningar som verktyg.

Lars Vilks har under åren gjort sig känd för många kontroversiella uttalanden och skapelser, vilket i sig varit lovande. Dock är det så att gränsen nu kan anses nådd, när han deltager på den antimuslimska konferensen i New York den 11:e september.
En konferens som arrangeras av den antimuslimska extremhögern i USA genom föreningen SION.

Jamtli har ett politiskt uppdrag att verka för öppenhet, mångkultur och mångfald. 

Greppet kring liknande frågor har Jamtli hanterat lysande genom exempelvis utställningar så som Urjämten som en gång för alla utmanade spirande resonemang om den specielle Jämten med bättre egenskaper än andra ariska släkten. En utställning som vållade debatt, men som resulterade i att ljusskygga resonemang kom till ytan och avslöjades. Tuffa frågor som legat som arv från historiens tidigare museechefer och inställningar till utställningar som skulle beskriva den typiske urjämten.

Jamtli vågar och ett led i detta är att våga ta ställning till högerextrema rasistiska tendenser genom att just våga sätta gränser.

Personligen tycker jag att vi skall vara stolta över en museiledning som vågar stå för den öppenhet som vi politiskt anser skall råda i hela vårt län.

Jämtlands län skall vara välkomnande och ett län som står för solidaritet, mångfald och öppenhet - inte ett län som släpper in rasistiska tendenser i vardagen.

I mångfalden finns en kraft som vi behöver och är beroende av oavsett om det handlar om kön, etnicitet, sexualitet, funktionshinder eller andra positiva olikheter. Avvikelser mot ”normen” kan ge drivkraft och spänning. Vi accepterar inte diskriminering på grund av något som gör oss människor unika - varken i arbetslivet eller i samhällslivet i övrigt. Jämlikhet är inte frihetens motsats, det är dess förutsättning.

Att våga säga nej är ibland ett utmärkt sätt att våga skapa debatt.

Tack Jamtli för detta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar