lördag 4 augusti 2012

Socialstyrelsens regler liknar ibland rena dumheterna ...


När tjänstemän och byråkrater i Socialstyrelsen drar sina befogenheter till sin spets blir det både dumt, världsfrånvänt och kontraproduktivt. 
Senaste utfallet handlar om att sk legitimerad personal, däribland sjuksköterskor inte längre får arbeta ideellt inom sin kompetens.
All de ideellt arbetande personal som ställer upp för Röda korset, för idrottsrörelser, för konserter, folkfester och mängder av arrangemang måste nu tacka nej till detta.
Adjöss med frivilliginsatser i barnens fotbollscup, hos de lokala arrangörernas musikfest, större idrottsfester och annat.
Juristerna skärper tonen och säger att alla legitimerade måste ha en ansvarig vårdgivare, det måste föras journal och det måste finnas en patientförsäkring i sådana sammanhang.

Rent praktiskt blir det omöjligt och rent ekonomiskt kan det bli stora bakslag för den ideella sektorn.
En fundering blir - vad händer med den läkare eller den sjuksköterska som på sin semester hamnar i en bilolycka eller en annan svår olyckssituation... Blir han eller hon av med sin legitimation om denne hjälper till och räddar liv, eller kommer sjuksköterskan som tar med en sjukvårdsväska till dotterns fotbollsmatch prickad om hon plåstrar om ett annat barn än sitt egna...
Socialstyrelsen måste se till nytta och verkan i första hand, istället för att läsa paragraferna som stelbenta byråkrater.
Det har hänt förr och händer nu igen - Socialstyrelsen lägger sig i saker som de inte riktigt borde tafsa på.
Ideella organisationer behöver frivilliginsatser och det måste vara en extra kvalité om sjukvårdaren eller första hjälpen ibland ges av legitimerad personal...
Otaliga är de exempel där dessa insatser ger nytta, inte minst i vårt län Jämtland - Storsjöyran, Storsjöcupen, nattvandringar mm.
Socialstyrelsen kan väl inte ha för avsikt att försvåra dessa insatser, eller...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar