söndag 4 november 2012

Vad är egentligen Regional utveckling...



Tid som annan kommer frågor och påstående både från allmänhet, men också från media kring varför politiken engagerar sig i i nätverk, deltagande i möten och konferenser utanför länet och vad de resor som följer i spåret av engagemang egentligen är bra för.

Jag tror många gånger att politiken är dålig på att förklara tanken och planerna för att utveckla länet, men också vad uppdraget kring Regional utveckling innebär. 

Att allmänheten och gemene man undrar är därför inte konstigt, men det blir mer förvånande när media inte har klart för sig varför politiken vill påverka EU:s planering, varför politiken skall deltaga på möten med regeringsrepresentanter och varför politiker skall resa på möten med andra regioner i andra Europeiska länder.

När vi började inse att politiken tillsammans med näringslivet, frivilliga organisationer och andra behövde samla all möjlig kraft för att påverka vårt läns utveckling, var det naturligt att komma överens om bildandet av vårt Regionförbund. - Något som de flesta andra delar av landet redan gjort långt före oss och därmed skapat vassare förutsättningar för att utveckla sin region.

Genom nationella beslut innebar detta att vårt Regionförbund fick rätten att ta över stora delar av de miljoner som staten tidigare innehaft för tex utvecklingsprojekt. VI övertog också det sk Regionala utvecklingsansvaret från Länsstyrelsen och har nu skyldighet att beskriva, planera och avrapportera det arbetet direkt till Regeringen.

Vi har numer också ansvaret för att samordna den regionala utvecklingen och skriver därför en sk Regional Utvecklingsstrategi, som prioriterar vad som skal göras för länets utveckling. I arbetet deltager många - inte minst näringslivet.

Länet behöver fler invånare och fler jobb - inte minst utveckling av näringslivet och fler företag. Genom en sådan utveckling har vi chans att öka skatteintäkterna och påverka hur vi klarar välfärden som i första hand handlar om allt dyrare sjukvård, större behov i skolan och i omsorgen. Målet att bli fler överskuggar allt annat för att klara välfärdens hela finansiering.

Just nu samordnar vi också kansliet för Strukturfonderna i vårt område som under sin period delat ut flera miljarder i direkta stöd för utveckling av näringsliv och region - pengar som ges utifrån hur de olika programmen utformas. Vi är mitt inne i nya programarbetet för nästa EU-period och där måste våra behov i länet bevakas för att vi inte skall gå miste om några EU-miljoner.

En annan stor uppgift är samordningen av infrastruktur och kommunikationer, vilket ofta är helt avgörande för hur vi skall kunna ta oss till och från arbete, sjukvård, utbildning och fritid. Inte minst för våra basnäringar är bra vägar och järnvägar avgörande för att man skall kunna utvecklas. VI är inne i ett mycket intensivt skede, där regeringen arbetar med sin infrastrukturproposition som riskerar att helt utelämna länet från satsningar om vi inget gör innan den går till beslut.

Detta är bara några få exempel på nationell- och europeisk politik som vi måste påverka för att utfallet skall bli det bästa möjliga för vårt län. 

Då gäller det att vi samordnar våra krafter och finns med på de möten där innehållet kan påverkas för vår räkning - oavsett om det är på möten som sker i länet, i Stockholm, i Bryssel eller på annan ort.

Vi måste vara på rätt möte vid rätt tillfälle för att utforma det som påverkar regionalpolitiken och utvecklingen.

Ingen resa skall göras i onödan, inget deltagande skall ske utan mål eller mening - men inget möte där länets framtid kan påverkas skall heller ha tomma stolar från vårt län. Oavsett om det handlar om EU-medel, järnvägssatsningar, vägsatsningar eller möjlighet till att göra reklam för länet och sätta Jämtlands län på kartan för ökat besökande, ökad inflytt och fler företag.

Media borde vid något enda tillfälle deltaga vid våra möten för att följa vad regional utveckling verkligen är. Media borde också sätta sig in i vad det regionala utvecklingsuppdraget innehåller och kanske lära vad en Regional Utvecklingsstrategi innehåller, hur EU:s program kan påverkas och hur avgörande det är att vi vid rätt tillfälle påverkar olika propositioner från regeringen som kan vara avgörande för vårt näringsliv, våra vägar och möjlighet till bättre fördelning av de statliga medlen.


Just nu går vi igenom vårt deltagande i olika nätverk inom och utom landet rejält, för att se vad som kan effektiviseras, vad vi kan välja bort och var vårt deltagande eventuellt saknas där vi kan göra nytta för länet. Inget skal göras i onödan och pengarna skall gå till rätt saker som ger bra effekt på kort och lång sikt.

Regionförbundets uppgift är att bedriva denna Regionala utvecklingspolitik och till vårt förfogande har vi dels politikens uppdrag att påverka runt om i landet och Europa, vi har vårs Folkhögskolor och vår Länskultur som kan göra skillnad på hemmaplan och påverka attraktionskraften. Vi har också våra bolag och våra ekonomiska stöd till näringslivet runt om i länet och vi har vår egna Länstrafik med bussar och tåg. 

Vi har också en massa andra engagemang kring stöd för de Gröna näringarna, utbildning, folkhälsa och miljö. 

Länet behöver blir fler, bli ännu mer känt, visa upp våra fina företag och öka i attraktionskraft  så att fler betalar skatt som fördelas till vår gemensamma välfärd!

Så kan vi med relativt enkla medel och i en jämförelse med annat, ganska små medel ekonomiskt påverka vår egna utveckling. - Men inget kan göras ensamt, utan kräver samarbete och engagemang från många håll.

Jämtlands län vill och kan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar