tisdag 27 november 2012

Hög kompetens finns och ska enbart finnas i Storstadsområdena...


Ibland känns det som om Regeringen medvetet vill urholka landet på kompetens utanför storstadsområden. Då spelar det ingen roll att centerpartister som Per Åsling på hemmaplan deklarerar att det är viktigt att staten också lokaliserar statlig verksamhet ute i landet, när regeringen gör något helt annat.

Åslings parti ingår i en regering som tydligt valt att plocka bort statlig verksamhet från glesbygdsområden och inlandet. Det handlar om statliga verk med befattningar som mycket väl skulle kunna finnas i tex vårt län, men som av hävd hamnar i framför allt Stockholmområdet.

Det handlar också om människors möjlighet till högre stucier som hans regering saboterar genom indragningar på högskolor och universitet som verkar i vårt område, till förmån för de gamla traditionella läroverken.

Jag har en klar uppfattning om att ju närmare lärosätet är de boende - ju större är chansen att man vågar studera och att man tom blir kvar i vår region med sin nyvunna kompetens.

Vårt läns utveckling kräver bra tillgång till utbildning, men också tillgång till spännande arbetsplatser och högkvalificerade yrken. Sådant kan regeringen bidraga med om viljan finns. Då skulle bla statliga lokaliseringar ge oss chansen till att kunna erbjuda den typen av arbetsplatser i vårt län, vilket i sin tur skulle öka chansen till rekrytering av viktig arbetskraft även till andra områden.

Det en för med sig det andra och ett spännande utbud på en arbetsmarknad, kan föra med sig utveckling inom andra områden.

I vårt län har vi tydligt på uppmaning av regeringen prioriterat fram ett antal utvecklingsområden som vi dels själva vill satsa på, men som också staten och regeringen behöver stötta.

Ibland verkar det som om regeringen inte kopplar ihop sina ageranden med hur hela landet skulle kunna utvecklas.

På en hearing igår på Länsresidenset var frågan upp och belystes från många håll och med stor enighet kring att vi måste själva bättre visa på vilken arbetsmarknad vi faktiskt har samtidigt som kraven på etablering av statlig verksamhet utanför storstäderna måste fortsätta.

Det märkliga är att partier som moderaterna och centerpartiet i offentliga sammanhang på hemmaplan ansluter sig till dessa krav, men i regeringsställning agerar på ett helt annat sätt.

Om den regionala utvecklingen skall ske i hela landet krävs en regering som lyssnar på regionernas ambitioner och som för en politik som lyfter regionala insatser istället för att stjälpa dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar