onsdag 21 november 2012

Så många goda idéer...


Jobb och företagande i Jämtlands län - hur fungerar det och vad behöver vi. Vad borde vi satsa på och hur tror vi Socialdemokrater att framtiden ser ut...

Jag och några kamrater har av vårt parti i Jämtlands län fått uppgiften att fundera ut vad som behövs för länets utveckling och vad vi med vår politik skulle kunna göra för att förbättra företagsklimatet och förutsättningarna för arbete i länet.

Det är många som funderar och just nu arbetar vi också i vårt Regionförbund på en ny strategi för länets utveckling.

Än viktigare blir det då för oss i Socialdemokraterna att fundera ut vad som skulle kunna vara det typiskt Socialdemokratiska i en politik för länets framtid.

Vi har ambitioner och när vi möts kring en kopp kaffe på vår partiexpedition flödar fantasin och idéerna:

  • Seminarium, träffar för företagande, studiebesök, företagsbesök, samtal, möten ute i kommunerna - ja det är ingen hejd på hur vi funderar på att samla in tyckanden och idéer.

Det vi tillsammans konstaterar under tiden som kaffet flödar är också hur vi får in vardagstyckande och idéer från invånare i länet - tur då att vi inte är ensamma, utan är många partivänner som nyfiket arrangerar aktiviteter för att möta idéer från invånarna.

Eva, vår ombudsman slänger plötsligt fram en hel bunt med uppkopierade anteckningar från gångna helgens utåtriktade arrangemang i Östersund. En hel hög med idéer från människor som partikamrater mött i samtal om framtiden i länet. Många är engagerade och vill tycka till med bra idéer, kluriga förslag, tankar om förbättringar och viktiga insatser.

Det är en källa att ösa ur, när vi försöker finna en linje i det vi måste göra - tack alla människor som vill komma med synpunker!

  • Satsa på utbildningar i länet, stärk arbetsförmedlingen, stärk unga redan i gymnasieskolan med bra information om hur man söker jobb och blir attraktiv på arbetsmarkanden - tycker Manne och Mikael.

  • Öka attraktionen och utnyttja vintern för att få hit fler människor, säger en anonym.

  • Satsa på bättre och mer attraktiva vårdutbildningar - då får vi både intresse för vården och fler som kan arbeta där, säger en annan.

  • Politiker som vågar besluta och som vågar jobba för bättre infrastruktur - då kan besöksnäringen bli ännu starkare och vi får fler jobb, säger Lina.

Så många bra idéer som verkligen visar på att vi vill och kan i vårt län och också har idéer på hur vi skulle kunna underlätta utvecklingen, eller som Åsa uttrycker det i sitt förslag:

”Vi behöver bättre stöd från regeringen, så att bredband fungerar i hela länet. Så skulle fler företag våga starta eller flytta till oss och kunna kommunicera och mötas via nätet. Färre resor och lättare att hålla kontakt med hela omvärlden.”

Vi arbetar vidare med utmaningen att få fler företag och fler jobb till länet. Ett arbete som underlättas tack vare alla dessa goda idéer, som vi hoppas skall bli fler när vi nu ger oss ut på alla dessa möten, alla dessa träffar, möten via nätet och på facebook.

...kaffet är slut och vi tar oss vidare på andra möten eller andra uppgifter. Vi samlar ihop alla intrycken och på väg till nästa möte kan jag inte annat än att le när jag tänker på hur många kreativa människor vi är i vårt län och tanken är med mig hela dagen. Det är då det känns lättare att faktiskt försöka påverka och kämpa för vårt län och de möjligheter vi har.

Jämtlands län vill och kan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar