tisdag 24 juli 2012

Kan verkligen samarbete med en Kinesisk region ge Jämtlands län nå´t ?..


I dagarna välkomnar vi till Jämtlands län representanter för en av de snabbast växande regionerna i Kina, Chengdu.
Inte minst Östersund har ju dels som Mathuvudstad, men också genom UNESCO gjort sig ett namn inom matproduktion kopplat till Regional utveckling och närproduktion. Men allra mest är det länet som helhet som satt oss på världskartan för småskalig livsmedelsproduktion och närproducerade livsmedel.
När nu andra europeiska länder och tom länder långt utanför Europas gränser börjar upptäcka oss och våra matproducenter är det unika tillfällen för oss att fortsatt sprida det goda ryktet, göra oss ett namn och underlätta för våra matproducenter att visa upp sig.
En region som Chengdu kommer via våra gemensamma nätverk och ett eventuellt samarbete med oss både ge oss erfarenheter hur de ser på regional utveckling och matproduktion, men också lära av oss hur vi ser på sociala förhållanden kopplade till mattillverkning, hur vi ser på ett hållbart samhälle och vad som är kraften i ett gediget mathantverk.
Jämtlands län som matproducent och som ett län som vill utveckla det hållbara samhället börjar bli allt mer känt. Redan för ett par år sedan kunde jag i Polen, inför politiker från vitt skilda delar av Europa berätta om vårt arbete för att underlätta hållbar matproduktion och hur det måste placeras i ett sammanhang kring regional utveckling och miljöarbete. Den gången var det inför det Europeiska miljönätverket ENCORE.
Parallellt med detta arbete har vi också skapat kontakter med den Italienska sk Slow Foodrörelsen, vars ideologi passar synnerligen väl ihop med den matproduktion som sker hemma hos oss. I möten med dem har vi återigen fått bekräftelse om att länet är på rätt väg i frågan.
Nu kommer förfrågningar om vårt deltagande i arrangemang runt om i världen, från Kina, Indien, Sydafrika  mm.
Samarbetet med den Kinesiska regionen och arbetet i UNESCO ger oss status och våra producenter erkännande.
Vi måste vårda dessa relationer väl i vetskapen om att de kan ha en avgörande betydelse för hur pass kända vi fortsätter att vara som ett län med stora kunskaper om mathantverk, matproduktion, regional utveckling och arbetet med ett hållbart samhälle.
Jämtlands län är på världskartan och i dagarna besöker en avlägsen del av världen oss för att ta del av det som länet kan erbjuda.
I morgon ska vi sitta ned för att samtala oss fram till hur vi på bästa sätt skall kunna etablera ett samarbete kring frågorna med dessa, våra avlägsna vänner och kanske vara en liten och viktig pusselbit i en humanare och bättre mattillverkning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar