tisdag 11 september 2012

Försämrad sjukvård för barn, unga och åldringar är Moderaternas medicin...


Indragna sjukresor för äldre, avgift för sjukvård för barn- och unga och sämre sjukvård i glesbygd...

Det är Moderaterna och deras allierades förslag för att lägga en bättre budget på landstinget än Socialdemokraterna och våra samarbetspartier.

Att det är valrörelse redan nu märks oerhört väl, när Alliansens företrädare i vårt landsting, Christer Siwertsson (m) knappt är aktiv på sammanträdena - men gör allt för att ta populistiska poänger.

Än handlar det om att svartmåla alla i landstinget som inte direkt arbetar i sjukvården, än handlar det om att helt förkasta satsningar i länet på regional utveckling.

Extra lättvindigt gör han det för sig när han av ren populism förkastar resor utanför länet och istället vill satsa allt på sjukvården.

Att landstingets politiker inte längre gör särskilt många resor utom länet döljer han och kastar all smuts på Regionförbundet och det regionala utvecklingsarbetet. 

Att administratörer som handskas med medborgarförslag, hanterar ärenden till politiska beslut, sköter löneutbetalning och service till sjukvården sedan blir nästa grupp att smutskastas bekymrar honom inte.

Hur vore det om vi aldrig rörde oss utom länets gränser, om vi aldrig tog intryck utifrån och hur vore det om vi aldrig försökte påverka länets förutsättningar på de arenor som sätter agendan.

Sjukvården behöver enorma intäkter i form av skatter och statsbidrag, men ett län med ett minskande befolkningsantal kan inte hantera detta. Att vi därför avsätter gemensamma medel för länets utveckling är en självklarhet. Vi gör det nu tillsammans med kommunerna och med medel tidigare länsstyrelsemedel.

Allt sker nu samlat under ett tak - Regionförbundet, vars syfte och uppdrag är att bla avrapportera det regionala utvecklingsarbetet till regeringen.

Deltagandet i nätverk, europeiska organisationer och projekt skall alltid ha ett syfte som följer det regionala utvecklingsuppdraget - allt annat är felaktigt. I det ingår ibland resor utom länet eller landet, bla för att påverka EU, men också för att hitta samarbetspartners till projekt eller öppna dörrar för näringsliv och offentlighet i viktiga kontakter eller afförer.

När gäster och beslutsfattare från andra delar av världen besöker oss blir vi glada - men ibland måste även vi göra dessa besök.

Idag öppnade jag mötet med RenRen - ett nätverk för europeiskt samarbete kring förnyelsebara energier. 
Att slutkonferensen för deras projekt förläggs till vårt län handlar inte om något annat, än att länet utmärkt sig som ett spännande och lyckosamt län inom de förnyelsebara energiformerna och energieffektivitet.

 Inte minst utmärker sig vårt landsting som Europas första miljöcertifierade landsting.

I moderaten Christer Siwertssons värld skulle jag kanske i hälsningsanförandet inte hälsat välkommen, utan bett dem skämmas över att resa ända från sin egna region på en utlandsresa och istället åka hem...

Nej, rätt använt är internationella kontakter en del av den regionala utvecklingen, vars syfte är att göra länet och regioen känt, visa på våra fördelar, påverka våra förutsättningar och öka inflyttningen. Allt för att öka de skatteintäkter som sedan skall omvandlas till vår gemensamma välfärd, där sjukvården är en av de viktigaste delarna.

Att vi sedan behöver ett rättvist fördelat statligt stöd verkar inte heller bekomma Siwertsson och hans allierade i Centerpartiet och Folkpartiet särskilt mycket.

I dagens skatteutjämningssystem tappar vårt läns kommuner och landsting enorma summor med pengar, medan redan välmående kommuner i storstäderna drar vinstlotten.

En förändring är föreslagen, men bollen ligger hos den Moderatledda regeringen som inte vågar gå emot sina väljare i storstäderna och förändra systemet så att det även stöttar den dyrbara sjukvården i glesbygd.

Istället väljer man att försämra för pensionärer, barn och människor i glesbygd för att spara pengar.

Vi socialdemokrater tror på länet och vill med rätt satsade insatser på det regionala utvecklingsområdet öka länets chanser samtidigt som vi fortsatt vill ha en god sjukvård för alla. 
En sjukvård som inte tar betalt av barn och unga, som inte sänker ambitionerna i glesbygd och som inte tar av de äldre.
Vi törs också stå för en rejäl förändring av fördelningen av de statliga medlen till kommuner och landsting, där vi tillsammans tar ansvaret för att det ekonomiskt skall gå ihop i sjukvården även utanför storstäderna.

Moderaterna är ett parti för medel och höginkomsttagarna boende i de rikare delarna av landet - inte ett parti för en rättvis och solidarisk sjukvård.

2 kommentarer:

  1. Jag tror att allt blir sämre om man väljer inkompetenta homeopater till viktiga poster.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! Inkompetent folk ska man akta sig för! Men bra dugliga homeopater skall vi ha på viktiga platser, likväl som dugligt folk med andra bakgrunder!!!

      Radera