onsdag 19 september 2012

Kristina Fluur Hedman sätter Vårdförbundet på den partipolitiska arenan...



Träffade i dagarna några medlemmar från Vårdförbundet som ifrågasatte varför deras fackförbund tar tydlig politisk ställning mot Socialdemokraterna och allierar sig i sjukvårdspolitiken med Moderaterna.

Jag hade självklart inget svar på frågan och borde väl inte ha det, eftersom det är de ledande aktörerna inom fackförbundet som måste ha facit på en sådan fråga och som dessutom måste vara de som leder debatten.

Däremot kan man självklart fundera över vilken nytta det gör att ett att sjukvårdens större fackförbund offentligt tar ställning för den Moderata politiken och om det gynnar medlemmarna som grupp.

Jag kan också förstå att det kan kännas förvirrande för enskilda medlemmar att tillhöra ett fackförbund som så tydligt går Moderaternas ärenden i frågor som är så oerhört partipolitiska och som så tydligt bär ideologiska förtecken. Vårdpolitiken skiljer sig enormt mellan den Moderata synen som hyllar och premierar privat vård och den Socialdemokratiska som inte sätter de kapitalstarka vårdföretagen före patientens rätt till god vård i hela landet.

Vårdförbundets länsordförande Kristina Fluur Hedmans agerande när hon tillsammans med den ledande Moderaten, Christer Siwertsson i Jämtlands läns landsting gör gemensam attack mot Socialdemokratisk sjukvårdspolitik blir utifrån detta ändå anmärkningsvärd.

Kanske kan den skyllas på politisk okunskap och då är det en sak, men från Moderaternas sida är det enbart list och planering - valrörelsen har börjat och kan man ”lura med” framstående företrädare för vårdpersonalen jublar man på det Moderata partikansliet!

Frågan blir ju också varför Fluur Hedman väljer att stå bakom direkta felaktigheter om att landstingets adminstration sväller, när det är precis tvärt om - eller antydningar om att chefskostnaderna stiger, när sanningen är den motsatta.

Återigen har jag ingen synpunkt på att man allierar sig med ett politiskt parti, men kanske borde man tydligt förklara för sina medlemmar i Vårdförbundet varför den moderata politiken inom sjukvården är bättre och varför privat vård med vinster till de stora vårdbolagen är att föredra.

Fluur Hedman borde kanske också förklara varför hon stöttar den Moderata politiken som sätter käppar i hjulet för en ny Skatteutjämningspolitik som på ett rättvisare sätt skulle fördela statsbidragen till glesbygdens sjukvård istället för till redan välmående storstadsregioner. Med en politik som skulle stötta det nya rättvisare och glesbygdsvänligare systemet skulle Jämtlands läns landsting få mångmiljonbelopp för att bedriva en bättre sjukvård. Moderaterna säger nej och fortsätter gynna Stockholm.

När moderaten Siwertsson lägger en budget som sparar på insatser för barn, ungdomar och äldre frågar man sig om detta också ligger i linje med Vårdförbundets partipolitik i länet och om dess medlemmar vill stödja detta...

Frågorna från Vårdförbundets medlemmar står obesvarade från min sida, men väcker dessa tankar i mitt huvud...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar