fredag 23 mars 2012

EU2020 måste bidra till landsbygdens utveckling

I går sken solen över Köpenhamn och alla de 100-tals deltagarna vid Regionkommitténs möte fick se en Europeisk stad ur in bästa sida.
Köpenhamns gator och kvarter omgärdas just nu av avstängningar, byggkranar, uppgrävda gator och fantastiska byggprojekt. 
Ett tecken på utveckling, men också ett tecken på intresset för byggande på bra miljömässiga villkor och satsningar på grönare centrum - allt i linje med tankarna kring EU2020 och en miljömässigt smart utveckling av Europas städer och regioner.
Regionkommitténs 5:e European summit talar mycket om detta och om hur vi också skall uppfylla EU2020:s mål om smart utveckling för alla - inkluderat regionernas landsbygd.
I en tid av svåra ekonomiska förhållanden inom många av EU:s medlemsstater blir det allt viktigare att det är just den aspekten som blir den tunga i det fortsatta europeiska samarbetet - ett inkluderande Europa och inte ett Europa som just nu utvecklar allt mer Nationalistiska riktningar.
Vi har en tuff utmaning ute i Europas regioner - så också hemma hos oss i Jämtlands län, i att utveckla välfärden trots ökande arbetslöshet, ungdomar som går utan sysselsättning och en regering som tvärt om behoven, nu minskar människors chanser till fortbildning, utbildning och skolgång.
De lokala och regionala politikerna måste ta ansvar över EU2020:s utmaningar och finna lösningar som utvecklar regionerna, minskar arbetslösheten, underlättar för företagande och studier för alla.
Jag är övertygad om att vi kan göra skillnad genom att vi är med och påverkar förutsättningarna för de EU-instrument som finns, så att de anpassas för våra behov och frigör resurser till projekt, utveckling, studier, sociala insatser och företagsetableringar även i vårt län. Jag och mina politiska kollegor har antagit utmaningen och skall - precis som förra omgången - fortsatt vara på plats där vi kan påverka EU:s inriktning, vårt läns förutsättningar och hela vårt åtagande gentemot EU2020. 
Detta, så att vi kan överlämna vår pusselbit i välfärdsbyggandet fram till 2020.
Via vårt Regionförbund bygger vi nu bättre förutsättningar för alla att studera vidare, omskolas och fortbilda sig med ett Livslångt lärandeprogram tillsammans med flertalet aktörer i länet.
Vi går vidare med förbättrade förutsättningar för företagande, för välfärden och inte minst för länets unga. Det regeringen inte klarar, måste vi forma själva!
Att göra det genom påverkan på EU, på andra länders regioner, i samarbete med andra Europeiska länder och regioner underlättar.
Europa skall vara för alla och vi kan bidraga - eller som Barosso, EU-kommissionens ordförande sade igår i Köpenhamn:
”EU:s budget är inte Bryssels, utan en budget för Regionerna, för kommunerna, för de små och medelstora företagen och för Europas arbetare och studerande. EU:s sammanhållningspolitik måste stå EU2020 nära och arbeta hand i hand. Till det behöver jag Er hjälp! Forskning, arbete och utbildning år centrala delar av EU2020 och det skall sammantaget bidraga till ett grönare Europa med en ekonomiskt hållbar ekonomi.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar