torsdag 29 mars 2012

Centerpartiet måste tuffa till sig inom EU-politiken!

Europaforum Norra Sverige är snart en institution inom Europapolitiken. Denna sammanslutning av den nordligaste delen av landet, håller dagarna sitt stora årliga möte för 17:e gången - denna gång i Jämtlands län och Östersund.
Ursprunget till ”organisationen” är de gemensamma förutsättningarna och viljan till att påverka förutsättningar inte minst inom EU:s sammanhållningspolitik - att gå samman för att med starkare röst påverka EU:s inriktning och Regeringens inspel i utformningen av Europapolitiken.
Det känns fantastiskt spännande att det återigen, när mötet hålls i Jämtlands län är många deltagare och att vi på samma sätt som förra gången är nära ett rekord i deltagare. - Spännande utifrån att länet många gånger gjort sig känt som ett starkt fäste för EU-motståndet, men numer har ett allt starkare intresse för EU.
Jämtlands län och hela norra Sverige kan med sina två Strukturfondsområden vara representativa för hur viktigt denna typ av EU-stöd kan vara för regional utveckling. Strukturfonderna är i sig en viktig del i att nå målen och förverkliga EU2020.
Då känns det oerhört oroande att den svenska regeringen utmärker sig genom att hävda att fondernas storlek, dess betydelse och dess verkan inom vårt område måste minska. Regeringens intresse för den totala Sammanhållningspolitiken - dvs, EU:s Regionalpolitik är minimal.
Att nu Annie Lööf (c), näringsminister, hemfaller i samma gruppering som moderaterna kring denna fråga visar tydligt på hur Centerpartiets regionalpolitik allt mer suddas ut. Hon uttalade tydligt idag att budgeten måste minska och att den i huvudsak skall gå till riktigt behövande regioner, vilket betyder att utvecklingsmedel för våra regioner drastiskt kommer att minska.
Basnäringar för tex Jämtlands län så som exempelvis turismen har dragit stor nytta av medlen och investeringarna har betytt mycket för näringsliv och arbetstillfällen.
Våra två dagar i Europaforum kommer att visa på flera områden där vi behöver påverka både den egna regeringen och EU direkt, för att vår del av Europa skall få ta del av den budget som skall användas för att utveckla EU i riktningen mot EU2020.
Där fungerar det inte med att ha ett Centerparti som sätter sig i knät på moderaterna i regeringen och raderar ut kampen för vår del av landet i EU-sammanhang.
Det är sådana gånger som SKL-politiker som Lotta Håkansson Harju (s), ordförande i Internationella beredningen, behövs för att kämpa för hela landets utveckling.
Europaforums deltagare har många viktiga uppgifter framför sig och jag själv som en av dess valda Rapportörer arbetar vidare med alla de kanaler vi har för att i slutspurten fortsätta att påverka regeringen och EU-kommissionen när det gäller sammanhållningspolitikens framtid!

1 kommentar:

  1. Robert! Jag håller med om att Centerpartiet behöver "tuffa till sig" både när det gäller EU och andra områden. Men det är knappast så att Annie har "satt sig i moderaternas knä", och än mindre i folkpartiets. Det pågår vad jag förstår en dragkamp i regeringskansliet. Lobbyverksamheten, inte minst Europaforum, är därför viktig.

    SvaraRadera