tisdag 13 mars 2012

Vårdvalet har inte gett bättre kvalité på vården!

Det finns snarare en tendens att primärvården har minskat sitt åtagande, slutat göra det som man inte nödvändigtsvis behöver göra - än att bli bättre genom Vårdvalsreformen.
Det räcker inte att det blir fler vård- eller hälsocentraler i och med Vårdvalsreformen. - uttrycker Roger Molin från Socialdempartementet
Det måste bidra till förbättringar, innovationer och kvalitetsökningar för patienterna - av det har vi ännu inte sett något! - fortsätter han.
Mycket av det som han säger, bekräftar enligt mig att Vårdvalssystemet i första hand utformades för att tillfredsställa den borgerliga regeringens och framför allt Moderaternas privatiseringsiver som sköljer över landet - inom alla områden!
Att det blivit fler privata hälsocentraler, som i flera fall slagit ut landstingsdrivna i glesbygd och att de flesta nya startats i tätbefolkade delar av landet tycks inte bekymra ens Centerpartiet.
Utvecklingen inom Vårdvalssystemet spiller över på Apoteksprivatiseringen som också resulterat i färre apotek, sämre utbud, dyrare läkemedel och sämre tillgänglighet i glesbyg - samtidigt som antalet apotek ökat rejält i storstäderna. Där finner vi snart ett apotek i varje gatuhörn, men med ett mycket begränsat utbud som gör att många patienter tvingas vänta på sina läkemedel.
Utvecklingen skiljer sig inte nämnvärt från Bilprovningen, där priserna tycks öka och tillgängligheten minska!
Huvudsaken verkar vara att det hela leder till fler privata näringsidkare som kan tjäna pengar på våra gemensamma behov !
Visserligen är det ingenting som säger per automatik att offentligt drivna hälsocentraler, bilprovningar, apotek eller äldreboenden är bra, på samma sätt som ingenting säger att privata motsvarande är bra.
Grunden måste vara att vi som står i behov av framför allt välfärdstjänster skall kunna lita på att de ges med god kvalité och bra resultat - det måste vara grunden!
  • Inte att privatisera till varje pris för att leva upp till borgerliga ideologier!
Just nu känns det som att privatiseringsivern inom samtliga områden går före allt vad jämlikhet och behov heter och klyftorna i Sverige ökar mellan de som har ett gott liv och de som lever med stora svårigheter.
När barnfattigdomen ökar, ungdomsarbetslösheten stiger och klyftan mellan rik och fattig blir allt större borde allas våra gemensamma skattemedel fördelas till de som bäst behöver dem och inte slösas bort i form av vinster för stora privata företag inom vård och omsorgsbranschen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar