tisdag 1 november 2011

IT i lärandet...

Hur stort är steget mellan bekämpandet av barnfattigdom i vårt egna län och IT-utvrckling i skolan egentligen...

- Ja - inte stort alls.

I dagarna går Sveriges största IT-konferens om IT i skolan av stapeln i Östersund och jag har fått förmånen att inleda de två dagarna, som Regionråd när Regionförbundet i Jämtlands län står som arrangör.

Den tekniska utvecklingen har tagit jättesprång och idag lever vi snart inte med, utan i IT-världen med facebook, Twitter, Lunarstorm, tekniskt utrustning i pedagogiken och en rad snart självklara hjälpmedel som underlättar inlärningen och därmed ökar demokratiseringen i samhället.

OM - jag säger OM, alla får ta del av det !

Då är det lätt att koppla samman utbildning, utbildningsnivå, förståelse för den egna situationen och rätten till inflytande. Det är idag mycket enkelt att se kopplingen mellan föräldrars låga utbildningsnivå och barns situation i en utsatt och fattig livssituation.  I detta kommer idag IT med alla de möjligheter till anpassning av lärandet utifrån barns olika behov, möjligheten till virituella möten, kontakter...

Vi har ambitionen att låta Jämtlands län bli det län som gör sig känt för det Livslånga Lärandet - ett län där det aldrig är för sent att lära, lära om, lära mer. Att lära oavsett ekonomisk bakgrund, förutsättningar eller behov. Lärandet och dess koppling till teknisk utveckling är en stark och viktig utvecklingsmotor i en region.

Kopplat till EU:s mål i EU2020, blir utvecklingen av vårt län starkt beroende av engagerade pedagoger, öppna utbildningsanstalter och en målmedveten politik för lärande.

Dagarnas konferens i Östersund syr ihop tekniken med lärandet, öppnar upp för debatt kring metoder och allas rätt till skolning, lärande, utbildning och bildning.

Utbildningen måste göras tillgänglig för alla och all utbildning måste kunna nås av alla - inte segregeras reda från starten så som vår Regering nu gör.

Livet tillhör alla och det Livslånga Lärandet är en del av det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar