måndag 14 november 2011

Regionbildning och Europas ekonomi...

Nog är det lite märkligt, om än lite skönt att vakna en tidig morgon i mitten av november och konstatera att det är plus 8 grader ute...

Miljöpåverkan - kan vara, vilket ytterligare aktualiserar behovet v starka regioner i Europa som kan följa, utveckla och besluta kring arbetet med bla miljöfrågan.

Vi ser ju också hur den Europeiska ekonomin har enorma problem, som till viss del kan handla om att många länder inte har ett genomarbetat flernivåstyre där man inte gett tillräckligt starka instrument för den lokala och regionala nivån att påverka situationen.

EU har ju tydligt uttalat att det inte minst är på den regionala nivån som jobbet skall göras för att utveckla Europas länder i rätt riktning.

De länder där detta finns utpräglat, verkar också klara sig bättre när snabba åtgärder kan sättas in mot arbetslöshet, för en bättre miljö och för att utjämna sociala skillander.

Sverige ligger bra till, men har också problem med en icke enhetlig uppdelning av exempelvis den statliga nivån ute i landet.

Det samma gäller den politiska regionala nivån som måste stärkas för att exempelvis klara välfärdsuppdraget och genomförandet av EU2020:s mål om utbildning, social rättvisa och miljö!

För oss som litet län i befolkningssammanhang är det tufft att klara utgifter för sjukvård, utbildning, äldreomsorg osv. Nu spänner vi bågen och utarbetar bla en plan för livslångt lärande, men också en förstärkning av ett antal mål för att utveckla länet och skapa nya förutsättningar.

Till det behöver vi en starkare regional nivå som kan garantera mer intäkter, starkare attraktionskraft och försörja de välfärdsområden som skall fördelas solidariskt.

Vi har under lång tid jobbat med den nya regionbildningen md Västernorrland utifrån allas vår vilja att bo kvar i Jämtland eller Härjedalen. Vi går nu vidare i frågan för att kunna bilda ett större landsting med utökat regionalt ansvar - en Region.

Frågan har vållat debatt, men tid för fortsatt diskussion finns även efter morgondagens beslut i landstinget och är en självklarhet utifrån de komplicerade frågorna som kommer att dyka upp.

Jag måste säga att det är en spännande tid för mig och alla andra som arbetat under lång tid med regionfrågan.

Jämtlands län hr gjort sig kända i Europa, trots sin litenhet. Nu går vi vidare för att tillsammans med andra bli ännu starkare i vår vilja att utveckla denna del av Sverige och bli en röst i Europas ekonomi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar