onsdag 23 november 2011

Politikers semesterresor, eller kontakter som utvecklar vår region...

Man hinner fundera mycket under 13 timmars resa till en avlägsen region i Europa...

Efter många års medlemskap i EU, många års arbete med att utveckla regioner och många års strävanden från många håll - inte minst näringsliv, politik, föreningar mfl är det fortfarande i Jämtlands län en oerhört inskränkt syn på kontakter utanför länets gränser.

Inte minst media och däribland Östersunds-Posten bidrar starkt till utanförskapet och inskränktheten hos oss. Att media dessutom ställer självklart regionalt utvecklingsarbete mot välfärd och sjukvård gör inte saken bättre. Än värre blir det när man friserar sanningen och utrycker vår senaste resa till Azorerna i bjärt kontrast med Landstingets besparingar.

För det första är resan en del i deltagandet i hela Europeiska samarbetet, ett valt uppdrag och vår del i hela AER-arbetet som bla syftar till att stärka länets position som region i Europa - men oxå skapa kontakter kring utveckling, projekt, projektmedel mm.

Det är int heller så att vi åker en hel "hög" från Landstinget, utan landstinget representerar per automatik i Generalförsamlingen med två ledamöter från full mäktige. - En Socialdemokrat och en Centerpartist.

Som ansvarigt Regionråd och politisk samordnare av de internationella arbetet reser jag för Regionförbundets räkning och till vårt stöd har vi vår tjänsteman med - oxå från Regionförbundet.

Att vi sedan ligger långt framme i att öppna upp förutsättningarna för deltagande för ungdomar och dessutom har en stark ung kraft som valts till Ordförande i AER:s Europeiska ungdomsnätverk som verkar för ungdomars påverkan i den Europeiska Regionalpolitiken gör att vi också öppnat upp för denne ungdomsrepresentant att deltag!

Visst - det kan i ljuset av medias illvilja ses som semestertrippar, men i dagens Europa handlar det om att via regionalt samarbete, EU-samarbete, kontakter, deltagande och påverkan se till att förutsättningarna på den Europeiska arenan blir så bra som möjligt just för vår region. Det kan handla om att vissa kriterier om gleshet i befolkning, vissa klimatkriterier och annat ger fördelar när vi skall erhålla miljarder enbart till vår region för att inte missa stora delar av dessa intäkter.

- Intäkter som utvecklar företag och projekt, som i sin tur skapar arbetstillfällen och skatteintäkter till välfärden.

Att jag som Regionråd eller andra förtroendevalda politiker på kommunal eller regional nivå inte skulle finnas på plats där besluten tas, där kontakterna skapas, där påverkan och samarbete kan ske vore ju helt befängt.

Det handlar inte om att sätta sjukvården och dess ekonomiska problem mot deltagande på arenor där vi gör skillnad.

Det är ju självklart att vi inte vin kontakt, en resa, ett besök eller ett besök i vårt län från andra Europeisk regioner direkt skapar intäkter...

Det handlar inte heller om att sjukvården, skolan, äldreomsorgen eller välfärden på det hela taget snabbt går ekonomisk back....

NEJ, det handlar om att vi måste se till att vår region, vår regions förutsättningar och attraktionskraft genom ökade intäkter kan betala en allt dyrare välfärd. Det kan vi göra att genom exempelvis i Regionförbundet engagera oss i det som skapar just detta - näringslivsutveckling, miljöutveckling, kultur och deltagande utanför våra egna gränser.

Vare sig sjukvården eller exempelvis skolan får bättre ekonomi av att vi enbart tror att vi skall befinna oss på hemmaplan och blint hoppas på att turen skall ge oss utveckling.

Vi lever i regionernas Europa och där skall vi som län och region finnas, synas och "ro hem" bra förutsättningar.

Regional utveckling handlar om att vilja, att påverka, att få skrivningar i beslut så att de gynnar oss, hitta samarbetspartners som kan rösta som oss - allt för att vi sedan med de ökade intäkterna som inte kommer a sig självt skall kunna driva en bra sjukvård, skola osv.

Att vi nu är i den Portugisiska regionen Azorerna, betyder ju bara att de kan vara de som reser till oss nästa gång.

Förhoppningsvis skall Jämtland klara ett sådant arrangemang, som ytterligare sätter just oss på kartan, för framtidens skull...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar