onsdag 30 november 2011

Så vänder Moderaterna i partibidragsfrågan...

Helt plötsligt blir trycket för hårt, opinionen för stark - eller rent av blir det så att Moderaterna ser ett läge att vinna poäng eller att slippa tappa andra...

När misstanke om bidrag från slarvande vårdbolag, när påståenden om "mutor" från privata vårdföretag blev hård gällande gåvor till Moderaterna krisade det. Mitt egna parti vacklade själva, när man tycktes ta tillbaka kravet på lagstiftning om öppenhet vad gäller gåvor till partier, men kanske var det ett handlande som startade upp Moderaternas funderingar...

Nu ska man inte ta något för givet, utan också snabbt inse att Moderaterna tycks vilja dra ut på det hela för att slippa omedelbart ljus över de gåvor de hittills mottagit - det kan ju vara så att vissa pengar är smutsigare än andra.

Då väljer deras partisekreterare att presentera deras nya positiva inställning till lagstiftning men vrider det hela mot att det måste ske en total översyn över liknande finansieringar så som lotterier drivna av partier mm.

Det handlar om att dels dra ut på tiden, men att försöka såra bland annat Socialdemokraternas ekonomi och sarga vårt inflytande så långt som möjligt.

Vårt parti har alltid vilat på ideellt arbetet och folkrörelsetanke, där finansiering genom medlemsinsatser varit centrala och viktiga.

Moderaterna ser sig mer som en valmaskin för att genomföra marknadens önskemål och har därmed valt gåvan och stödet från rika medlemmar eller företag som finansieringsalternativ.

Att vilja stoppa partiers rätt till lotteriverksamhet är lika absurt som att förbjuda andra ideella organisationer det samma - lokala fotbollsklubben, slalomklubben, filateliföreningen eller byföreningen. Socialdemokratiska föreningar har under hela 1900-talet arbetat för att ge människor möjlighet till idrott, bibliotek, folkbildning, politisk skolning, organiserad läxläsning, stöd till kulturrörelser mm. Det är det som ger kraften i en rörelse och politiken förstärker rörelsers möjlighet till att förändra och förbättra.

Det är oerhört genomskinligt att Moderaterna vill fördröja öppnandet av sina kassaböcker och visa intäktssidan, men att man också genom att listigt vrida debatten mot ett förbud för politiska partier att bedriva lotteriverksamhet ytterligare vill krossa sin största motståndare - Socialdemokraterna.

Det visar verkligen på skillanden mellan synen på politiken - valmaskineri för kapitalet eller en folkrörelse som genom engagemang vill förändra samhället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar