lördag 5 maj 2012

Borgerlig skolpolitik förstärker segregationen !


Det är ingen nyhet att utbildning och arbete går hand i hand, där möjligheten till utbildning och fortbildning är en förutsättning för näringslivsutveckling och kompetens.
Ytterst handlar det om varje individs egna vardag och egna möjligheter till ett bra liv. Det är en demokratifråga, men också en framtidsfråga, där företagens behov av kompetens måste tillgodoses i hela vårt avlånga land.
Med Björklund som skolminister har de båda delarna - kompetens och individens förutsättningar minskat drastisk. Det har rent av blivit så att skillnaderna mellan de som har tillgång till bra utbildning och därmed en trygg tillvaro i spännande arbete och de som tvingats in i ofullständig utbildning eller hamnat utanför ökat.
Det rimmar illa i sammanhanget att minska stödet till KomVux med 15 000 platser, att minska stödet till gymnasieutbildningen med 100-tals miljoner, skapa utbildningar kortare och sämre utbildningar för unga som Björklund anser vara för osmarta för högre utbildning och sänka kraven på grundskolan...
I Björklunds och borgarnas Sverige blir det allt mer tydligt att de som har ekonomisk styrka , genom skattesänkningar skall få mer och att de som är starka med stakar föräldrar skall komma till skolor med lika starka kamrater.
Senaste utspelet som i dagarna konstaterat i media att det fria skolvalet segregerar barnen ytterligare är ett tungt ok på Björklunds och regeringens axlar - gör något åt det!
Val och frihet är bra, men när det går ut över den som är svagare eller den som för tillfället har sämre förutsättningar blir det dåligt - riktigt dåligt!
  • Så dåligt att jag är beredd att säga: Skrota det fria skolvalet, så länge som Björklund inte kan garantera kvalitén på de skolor som de starka eleverna lämnar!
Redan från första början var reformen en reform som tydligt skulle misskreditera barn till lägre utbildade föräldrar, fattigare familjer och barn som inte vid valtillfället hade samma förutsättningar. Och ändå införde vi detta i Sverige i kombination med en friskolereform som i många fall saboterar kommunernas förutsättningar för bra skolkvalité till alla barn...
Nu är det hög tid för oss Socialdemokrater att reda ut problematiken, hitta snabba insatser och långsiktiga lösningar som ger ALLA barn en bra skola och som inte redan i låga åldrar pekar ut vilka som skall få gå vidare i högre studier och vilka som skall nöja sig med att studera i en skola med sämre resurser, färre vuxna och tuffare förutsättningar.
Sverige kan inte bli känt som ett land där starka familjers barn redan i tidig ålder får bättre stöd för ett bättre liv i vuxen ålder.
Sverige skall gå vidare på den väg som socialdemokratin en gång stakade ut - en jämlik skola för alla barn oavsett bakgrund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar