tisdag 15 maj 2012

Siwertsson (m) driver en förvirrad och icke trovärdig politik!



Moderaten Siwertssons agerande och utspel tangerar både personliga påhopp och uttalanden med kunskapsbrister och typiskt röstfiske. ”Att jämtarna och härjedalingarna röstar på ett pampstyre...”, uttalar han och syftar på mig och mina politikerkamrater.
Fakta rinner av honom som vatten på en gås och hans mantra om att administrationen, trots att den nu är så slimmad att vi inte riktigt klarar det som skall göras i en demokratisk organisation, slår direkt på landstingets administratörer som anses onyttiga.
I ett mycket nogsamt genomfört arbete bantade landstinget sin sdministration för nära 70 miljoner kronor, vilket var bra och nyttigt - men att detta inte fastnar i Siwertssons minne handlar ju helt enkelt om att han inte själv har några lösningar för sjukvården när hans regering satsar på skattesänkningar för miljarder istället för att utveckla välfärden.
För Christer Siwertsson blir det istället det enda möjliga att flirta med väljarna och ställa administration och kultur mot sjukvården för att på så sätt få hörsamhet för hur vi genom slopandet av kultur och onyttiga administratörer med en röst på M, kan rädda sjukvården som anses så mycket viktigare.
Att administratörer sedan är de som sköter ekonomin, sköter personalpolitiken, betalar ut löner och servar sjukvårdens personal för att minska deras pappersarbete kring sådant som är lagstadgat - det berör honom inte. Allt för att fiska röster och då blir det enkelt när man i hans värld tvingas välja mellan den onda administrationen och den goda sjukvården.
Enkelt också att vilja avpolitiera en landstingsdirektör av de två, när man förtränger att vi tagit bort ett helt chefsled och dessutom som ett av de få landstingen inte längre har någon sjukhuschef.
Förhoppningsvis ser väljarna igenom hans politik och förstår att länet inte enbart kan bestå av sjukvård och vi i framtiden skall ha någon sjukvård alls.
Att vi lyft över allt som har med regional utveckling att göra från landstinget till vårt regionförbund, verkar också reta honom. Att vi nu till samma kostnad som tidigare har en vassare och mer utvecklad organisation som enbart kan inrikta sig på att utveckla länet och skapa förutsättningar för ett starkare näringsliv, bättre kommunikationer, tillgängligare kultur och utbildning, verkar inte intressera honom.
Förmodligen ser inte Christer Siwertsson sambandet mellan att satsa på regional utveckling för att öka inflyttning och attraktionskraft och ökade skatteintäkter som kan gå till sjukvården, men också till andra välfärdsområden så som skola och omsorg.
Istället gör han som alltid, när han inte har egna lösningar - han fokuserar på att lyfta sjukvården som är ett säkert kort för popularitet och ställa detta mot just regional utveckling. Han vill påstå att Regionförbundet dränerar landstinget och därmed sjukvården på pengar. I och med detta menar han i grunden att vi inte skall satsa skattepengar på kultur, kommunikationer, näringslivsutveckling, utbildning osv. Då vore det ärligare av honom att säga just detta - att sådant skall länet vara utan.
Sanningen är ju att kostnaden för Regionförbundet är exakt det samma som när verksamheten var under landstingets beskydd, men vi har nu också kunnat skruva upp satsningarna på länets utveckling med statliga medel och kommunernas verksamhet inom gamla kommunförbundet. Det har gjort att vi nu har mer verksamhet för samma summa pengar.
Väl insatta förtroendevalda är viktigt, för att vi inte skall styras av män med klyschor som enda rättesnöre. Länets invånare är smartare än så och förstår vikten av att också satsa delar av våra gemensamma resurser på sådant som gör länet attraktivt, som förbättrar förutsättningarna för länets näringsliv och människors möjlighet till utbildning och studier.
Jämtlands län är i konkurrens och måste vara just så attraktiv att vi lockar inte blir ointressanta.
Sjukvården är viktig och måste ha hög kvalité och fördelas rättvist - att moderaterna står för en politik som nu gör att sjukvården börjar fördelas ojämlikt tycks inte heller oroa Siwertsson. Han fortsätter att tjata om privatiseringar utan att bekymras över att vinster inom vården, skolan och omsorgen hamnar i storföretagarnas fickor.
Trots vikten av sjukvård är det inte det som på något sätt är huvudorsaken till att människor flyttar till olika orter i landet, utan helt andra krafter som är avgörande. Det handlar helt enkelt om attraktionskraft, om boendemiljöer, om kulturutbud, om barnens skola, om möjligheten till arbete och utbildning.
Om allt detta kan utvecklas i vårt län ger det också framtidsanda och utveckling, som skapar just inflyttning, anställningsbarhet, efterfrågan och näringslivsutveckling - som i sin tur ger oss ökade skatteintäkter som kan satsas på sjukvård, skola och omsorg för alla.
De pengarna skall inte hamna i de stora vårdföretagens kassakistor, utan delas av oss alla i en utvecklad välfärd i ett attraktivt Jämtlands län!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar