onsdag 2 maj 2012

Sverige skall inte konkurrera med låga löner...


2:a maj och jag vaknar till sol även idag - igår var det en särskilt vacker dag med strålande sol över Jämtlands län och alla de 1:a majfirandena som lockade bra med människor.
Själv firade jag i Åre kommun och var inbjuden att tala i Undersåker. Flera frågor kändes som hyperaktuella och viktiga att ta upp, vilket också gjordes runt om i landet.
Ingen kan längre stillasittande se på när regeringen avvecklar välfärden genom att minska stödet till studier, minska stödet till fortbildning och öka segregationen redan i utbildningssystemet.
Att grundskolans krav minskat, att förutsättningarna för många glesbygdskommuner att utveckla skolan minskat ekonomiskt och att lärarlyftet och lärarlegitimationen på många sätt blivit en flopp kan ingen undgå.
När regeringen avvecklat 15 000 komvuxplatser, minskat stödet till gymnasieskolan med hundratals miljoner och ungdomsarbetslösheten ökat är vi inte längre det mest framgångsrika landet inom välfärdsområdet.
Lägg till detta en usel arbetsmarknadspolitik och en privatiseringsiver som gör att de äldre i äldreomsorgen inte kan åtnjuta trygghet och bra vardagar...
Nu handlar det om att vi Socialdemokrater tydligt måste visa hur utbildningssystemet och skolan kan anpassas till alla barns, elevers och studerandes behov. Ett utbildningssystem som dessutom stöttar näringslivets utveckling även utanför storstadsområdena.
Helheten saknas och när vi befinner oss i en lågkonjunktur, passar inte regeringen ens på att satsa på arbeten som kan utveckla hela vårt land.
I stället för att satsa på sänkt restaurangmoms, kan det ske satsningar på förbättringar i skolan och för lärarna.
Istället för enorma skattesänkningar för rika, kan det satsas på förbättrade kommunikationer och infrastruktur!
Att som statsministern och finansministern trycka på arbetslinjen, samtidigt som man saknar planer för arbetsmarknaden - blir enbart otydligt och ineffektivt.
Ge alla unga en chans till studier och arbete, med vettiga löner. Sverige skall inte konkurrera som låglöneland, utan som ett land med hög kompetens och tryggt utbyggd välfärd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar