onsdag 9 maj 2012

Europadagen borde vara en motkraft i Europa...


1950 skrev Robert Schumann, dåvarande fransk utrikesminister sin deklaration för att bevara freden och friheten i Europa efter andra världskriget. En sann anledning till att idag fira Europadagen och markera avståndstagande mot de främlingsfientliga krafter som tycks växa runt om i Europa idag.
En dag där vi också kan markera vikten av solidaritet mellan EU:s medlemsländer och stöd i de svårigheter som bla Grekland har. Det är också en dag, där vi måste visa vår gemenskap med hela Europa och ta ställning för ett EU som vill vara en fredsbevarande och solidarisk kraft i världen.
De krafter som växer fram och som visar sig i allmänna val både på hemmaplan i skepnad av Sverigedemokraterna och i bla Grekland som de högerextrema och nynazistiska partiet Gyllene Gryning får kraft från just den avsaknad av solidaritet och trygghet som en dålig ekonomi skapar.
Europadagen bör vara en dag för upprättelse av den sanna demokratin och en avstamp varje år för fortsatt och pågående arbete mot dessa mörka krafter.
Den grundläggande rätten till trygghet, bra boende, arbete och utbildning är också den huvudsakliga motkraften vi skall satsa på.
EU är en av många krafter som rätt använt kan fördela medel och resurser för insatser kring just arbete och utbildning.
En trygg medborgare vågar se framåt och positivt på tillvaran - in trygghet frodas ingen rädsla för nymodigheter och möte med andra kulturer och människor.
I trygghet skapas positiv nyfikenhet och skaparanda som kan ge EU:s och Europas länder och regioner den positiva tillväxt som är nödvändig.
Europadagen är visserligen inget 17:e maj i Norsk bemärkelse, utan ännu så länge en dag som mer firas av institutioner och politik - men som borde bli mer folklig och fyllas med kraft från Europas invånare.
Då skulle Europadagen kunna bli en motkraft till de förskrämda mörka krafter som poppar upp runt om oss...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar