tisdag 6 december 2011

Använder Norrvidden hot för att slippa bevara Centralpalataset ???

En riktig långbänk har handläggningen av det sk Centralpalatset i Östersund blivit. En förnämlig Jugenbyggnad, som eldhärjades rejält och som av många anses som mycket bevarandevärd. För Östersunds centrala statskärna är den av stor betydelse och som byggnad viktig utifrån miljön. Dessutom en av få bevarade med så tydlig jugendkaraktär i vår stad.

Långbänken har handlat om möjligheten till restaurering utifrån de kraftig brand och vattenskadorna.

Redan i tidigt skede stod det klart att det fanns svårigheter i att rädda hela byggnaden, men att fasaden var så intressant att den skulle kunna sparas kring en nybyggnation. En metod som sedan länge använts världen över. - Visserligen förenat med kostnader, men fullt genomförbar likväl hos oss som i andra statsmiljöer.

På många håll i Europa är det i dag ”vardagsmat”, när man har ambitioner att bevara miljöer samtidigt som man förnyar de inre miljöerna.

Vi har flera exempel även i vårt land, där brand förstört innanmätet – men fasaden bevarats.

Nu handlar det just om ambitioner, som i detta fallet helt tycks sättas mot ekonomi och vinst för fastighetsägaren Norrvidden!

Motsträviga uttalanden, liten vilja och alla möjliga bortförklaringar gör att man vill undslippa bevarandeansvaret....

Det vore ärligare att säga att man inte har lust att betala, intresse att tillmötesgå kulturella intressen eller viktiga miljöer – utan istället vill tjäna så mycket pengar som möjligt.

Just nu är det känslan av lite hotfulla påstående som kommer fram, där man framhåller risken att behöva stänga av vår gågata under lång tid och därmed stoppa intäkterna för många handlare under lång tid....

Det skiner igenom återigen – man vill inte, är inte intresserad, vill hellre skapa nya byggnad till billigare pris med större förtjänst. Vill man skapa ett tryck från stadens butiksägare mot en renovering...?

Östersund som kommun bör inte lätta på rivningsförbudet – utan ställa kravet på bevarande av fasaden och tipsa Norrvidden om att inhämta kunskap från de som redan arbetar på detta sätt.

  • Detta utan att hindra handels intäkter som i tex Drottninggateexemplet i Stockholm för några år sedan....
Om viljan finns kan också kulturhistoriska miljöer bevaras med lite mindre ekonomisk vinst för Norrvidden, men med dess större förtroende för företaget och ett bevarande av en kulturhistoriskt mycket viktig miljö.

Frågan är nu om viljan finns eller om kapitalet återigen ska styra avgörandet...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar