fredag 9 december 2011

Hur annorlunda är det att vara förtroendevald eller anställd ? ….eller, kan politikers anhöriga kräva ett nästan vanligt liv.


I dagens läge handlar utvecklingen i vårt och samtliga län och regioner om att försöka påverka förutsättningarna för exempelvis EU:s fonder så att de ger så mycket tillbaka till oss som möjligt. Det görs ofta i samarbete med andra likande regioners politiker för att skapa större påtryckning. Det handlar om att påverka skrivningar och inställningar inom vitt skilda områden, men också om att knyta samman olika projekt med andra Europeiska regioner.

Jämtlands läns politik har under lång tid varit långt framme med påverkan av EU-kommisionen, av arbetet med Strukturfondernas utformning, med EU:s regionalpolitik på olika fronter.

Det är ett långsiktigt arbete, som media ofta väljer att populistiskt spegla enbart som utlandsresor.

Inte minst den senaste debatten kring vårt engagemang i AER (Assembly of European Regions), vilket är ett deltagande som vi valts till i bred politisk enighet. Den här gången handlade det nog mest om att målet för AER:S Generalförsamling anses som exotiskt – Azorerna, som är en mkt aktiv region inom AER och som likt oss tillhör de mer perifiera regionerna i Europa. Likheten med våra förutsättningar i vårt län är slpende med stora avstånd till Europas centrala delar, lågt invånarantal och stora utmaningar inom vården, skolan och omsorgen.

Sällan tänker vi på att det kommer ett tillfälle då de besöker oss för förhandlingar, möten och kunskapsinhämtande. - Den gången blir de vi som upplevs som ett exotiskt resmål...

Politiken ska prioritera för att deltaga på rätt arenor och finnas med där vi kan påverka och inhämta kunskap.

Det är då som det känns otidsenligt att framställa det som ett nöjesresande i en vardag som präglas av påverkan från nätverk i hela vår omvärld.

Det kräver ansvar och öppenhet kring sådant deltagande, varför det är av stor vikt att vi upplyser och via tex pressmeddelanden informerar om vad vi gör på plats. Annars blir det lätt att media tom går vidare och nästan gräver i förtroendevaldas privatliv eller tom i vad deras nära anhöriga har för sig.

Det är en skillnad mellan att vara förtroendevald och anställd – det tom hörs på ordet..... Men hur stor skillnad ska det vara att vara anhörig till den förtroendevalde..
Kan man leva ett nästan vanligt liv. Kan man, som i debatten följa med sin man på en resa eller är ens egna ekonomi och egna fritid offentlig även när man sammanbor med en politiker...

Detta har speglats på olika sätt i media, när vårt landstings fullmäktiges ordförandes fru på egen bekostnad rest med...

Ska politikers barn tåla mer och ska min fru behöva redovisa vad hon gör på sin fritid, sin ledighet och med sina pengar när hon som senast följt mig på resan vid AER:s Generalförsamling på Azorerna.

Svaret måste vara NEJ. När hon eller han på egen bekostnad med egna intjänade pengar och obetald ledighet väljer att resa och spendera sin fritid på samma ort som sin man, kan det knappas vara något som hon skall behöva redovisa offentligt när all merkostnad finansierats privat.
Det känns och upplevs som ett olustigt sätt att svärta ned politiken, där den anhörige blir till slagpåse.

Ska en anhörig resa med på jobbresa – ja, det kan självklart diskuteras oavsett förtroendevald eller anställd. Förhoppningsvis kan han eller hon tillsammans med den som reser på jobbresan skilja på fritid och arbete – på samma sätt som på hemmaplan andra vardagar och göra sina egna upplevelser på sin lediga tid.

Förtroendeuppdrag kräver ansvar, men inte ett offentliggörande av anhörigas fritid, ekonomi eller sysselsättning.

Det vore både kul, spännande och intressant om vi kunde fokusera på påverkansmöjligheten och hur vi ska skapa bra förutsättningar för ett län som behöver mer internationella kontakter för näringslivet, bättre inflytande på hur EU:s sammanhållningspolitik påverkas, bättre projektsamarbete med liknande regioner i Europa, bättre satsningar på utbildning, kultur, sjukvård och omsorg. Regional utveckling handlar om att kämpa för bättre förutsättningar, skapa attraktionskraft och öka de offentliga intäkterna som i sin tur sedan skall fördelas på Välfärden.

Vare sig sjukvården, skolan eller omsorgen blir bättre av att vi inte 2011 deltager på de arenor där det går att påverka. För vårt nybildade Regionförbund handlar det om att ta ansvar för sådana frågor och utveckla länet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar