onsdag 7 december 2011

Regeringen motverkar vår vilja till Livslångt Lärande !

Vi har höga politiska ambitioner i våra strävanden att hitta rätt, göra rätt och stödja rätt i det gemensamma arbetet för att utveckla vårt län. I och med Regionförbundets bildande – Region Jämtland, har vi nu ett samlande politiskt utvecklingsinstrument som kan göra just detta i samverkan med näringsliv, ideella organisationer, offentlig sektor, utbildningsanordnare mfl.
Våra lite speciella förutsättningar ger oss en bild av ett län med stark utvecklingsvilja, men stora behov av bra infrastruktur, rättvis statlig medelsfördelning, engagemang i EU:s programarbete, rätt stöd till näringslivet - inte minst när det gäller rekrytering, kompetens och fortbildning.
Ett län blir aldrig starkare än dess invånare och attraktionskraften aldrig större än vetskapen om länets innehåll och möjligheter, inte minst inom välfärden för de boende.
En av utmaningarna handlar just om kunskap, bildning, utbildning, fortbildning och rätt kompetens till de företag och de arbetsplatser som skall utveckla våra möjligheter.
I skenet av hög arbetslöshet med parallella arbetskraftsbehov med rätt kompetens till befintliga företag och kommande etableringar blir regeringens oförmåga när det gäller bekämpandet av arbetslösheten, ungdomsarbetslösheten och låga utbildningsnivåer skrämmande.
Inte var det nog med nedmonteringen av nära 15 000 KomVuxplatser, utan nu dras också andra stimulansåtgärder inom utbildning in, vilket kan drabba vårt län med nära 300 platser.
Föraktet för de mindre högskolorna och universiteten ute i landet är också ett borgerligt dilemma, som kan drabba den högre utbildningen i vår del av landet med 100-tals färre utbildningsplatser.
Kombinerat med stora förändringar på gymnasienivå, där uppdelningen av de som får chansen att studera vidare och de som blir kvar i låg utbildning gör att klyftorna i vårt samhälle bara ökar. Känslan av att det är en mycket medveten ideologisk politik är stark.
När var fjärde gymnasieelev lämnar utbildningen utan fullständiga betyg och arbetslösheten ökar, måste vi med våra särskilda behov själva ta gemensamma krafttag för att minska sociala klyftor, minska barnfattigdomen och öka kunskapsnivåerna och skapa rätt kompetenser utifrån, inte minst länets näringslivs efterfrågan.
Utvecklingen i länet är i starkt behov av detta och därför fortskrider vårt arbete med att skapa ett län där det aldrig är för sent att studera eller fortbilda sig, dit företagen vill komma och där samarbetet mellan den politiska nivån, offentlig sektor och näringslivet mynnar i en stark regional utveckling.
Vårt arbete med det Livslånga lärandet i program och praktik är nödvändigt och kommer att innehålla alla de aktörer som kan bidraga till detta.
Politiken är beredd – nu måste skrivningarna komma framåt som ett för länet aktivt program för Livslångt Lärande. Genomförandet och förverkligandet måste vi ta gemensamt ansvar för – politiken är beredd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar