torsdag 15 december 2011

Moderaten Siwertssons ljusskygga verksamhet...

Återigen gör Moderaten Christer Siwertsson utspel kring politikens representation och resor utom landet. På något sätt känns det omodernt, populistiskt och okunnigt i skenet av vår regions behov av samarbete, påverkan på EU, inflytande och behov av stöd för utveckling.

Media är aldrig sen att hoppa på det kritiska tåget och framställa politikens resor som ”semestertrippar” för förtroendevalda, istället för att sätta allt i sitt sammanhang.

Framför allt för vårt nybildade Regionförbund handlar det ju enbart om att arbeta med olika instrument för regional utveckling, där arenorna allt mer hamnar utanför vårt län eller vårt land. Ansvaret för att upprätta infrastrukturplaner, fördela projektstöd, arbeta med kriterier för kommande programperioder inom EU som avgör hur mycket pengar som landar hos oss, folkhälsofrågorna gör att vi måste vara med på just de arenor och i just de samarbeten som finns mellan EU-regioner, mellan oss och våra grannländer och inom nätverk som klart kan påverka tex EU-kommissionen.

Att Siwertsson inte är helt uppdaterad i metoderna eller i vilka samarbeten vi finns för att som litet län bli starkare är förståeligt – men att han väljer att fortsätta dessa tvivelaktiga utspel i ett läge där allt mer behov av påverkan kommer är förvånande. Visserligen befinner han sig i opposition och får aldrig chansen att vara med i dessa viktiga sammanhang för länet, men att kalla internationell t politiskt arbete för ljusskyggt bara för att hans motion i ärendet avslås är väl magstarkt.

Frågan blir ju om det verkligen är ljusskyggt, när vi deltager på dessa påverkansarenor i andra regioner av Europa eller när dessa regioner deltager på vår hemmaplan.
Ljusskyggt när vi ofta i förväg informerar om mötesdeltagandet, när vi under pågående möten alltid skickar informatoner via pressmeddelanden, bloggar, twitter, insändare och debattartiklar. Dessutom oftast via våra hemsidor i Regionförbund och Landsting.

Frågan är om inte Siwertsson känner sig utanför i de påverkansmöjligheter vi har och därför väljer sådana uttryck som han gör.

Internationellt och Europeiskt politiskt arbete är långsiktigt och tar ofta tid, men ger resultat.
Det kan handla om att vi lyckats få in kriterier i program som innehåller flera miljarder och som ger ökat utfall till oss, men också att ro hem projekt tillsammans med andra liknande regioner i Europa som skapar arbete på hemmaplan. Att vara ”dörröppnare” för företags internationalisering, skapa kontakter och erfarenhetsutbyte i länet som också ger reella resultat.

Att ställa sig frågan vilken nytta det har för sjukvården, skolan och omsorgen är berättigat, men man måste också lyssna på svaret.

Då handlar det om att öka intäkterna till länet, öka företagskontakter, öka samarbetet, finna fler projekt för att slutligen kunna omvandla de ökade intäkterna till just välfärd.

Med vårt Regionförbunds införande har vi nu en tydlig aktör som inte själv bedriver skola, omsorg eller vård – utan enbart skall arbeta för att utveckla länet. Då blir det tydligare och vi behöver inte tvista om uppdraget.

Vi skall finnas med på de arenor där vi kan nå resultat, där vi kan påverka skrivningar som förbättrar våra förutsättningar. Det är inte längre på hemmaplan som vi påverkar regionens utveckling. Verksamheten är inte ljusskygg utan öppen och kan följas via all möjlig media – men media i sig måste också ta ansvar för att ta reda på hur man bedriver påverkan och ökar förutsättnignarna för regional utvekling. Så kan sedan exempelvis Landstinget och kommunerna få bättre förutsättningar i besvärliga tider.
Varje deltagande oavsett inom eller utom landet skall prioriteras, så att vi enbart är med där vi tror oss få resultat. Samtidigt som vi vet att arenorna finns på ställen utom länet och ibland utom landet, vet vi att kostnaderna för resor till exempelvis Bryssel inte längre är högre än många resor till exempelvis Stockholm. Vi lever i en globaliserad värld och skall vara med på de viktiga arenorna.

Länet tjänar inget på populistisk politik som undviker att vara med och påverka och länets förutsättningar förbättras inte av att vi sitter still på verandan hemma. Regeringen för sin Europapolitik för landet, men vi känner bäst våra egna behov och skall utnyttja alla de ingångar till exempelvis EU som en region kan finna. När Regeringens politik tom missgynnar oss, måste vi vara med och argumentera för motsatsen på rätt ställen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar