måndag 19 december 2011

SAAB sänks av en visionslös regering...

Med SAAB går mycket av nationens teknikkunnande i graven och vi förlorar arbetstillfällen,  teknikforskning och reklam från ett ansett företag !
Att GM bestämt sig redan från början att på intet sätt släppa tekniken till nya ägare - och absolut inte kinesiska - gjorde inte saken lättare. 
Att sedan vår regering inte ville ta ett yttersta ansvar för att ge SAAB en ärlig ekonomisk chans är tragiskt, men visar också på regeringens inkompetens att rädda arbetstillfällen och viktig verksamhet. Att tusentals anställda och familjer drabbas påverkar regeringen lika lite som att  redan arbetslösa och sjuka drabbas av deras politik.
Ytterst handlar det givetvis inte om att regeringen skall ”driva” företag som sociala projekt, utan om avsaknaden av fingertoppskänsla och visioner.
SAAB var ett företag på rejäl obestånd, men med spännande innehåll som rätt skött och med en rejäl chans skulle kunnat bli vinstdrivande. I pipeline fanns redan nya modeller med hög teknologi, fantastiska ingenjörer, arbetare och designers. 
Spikers VD och SAAB:s ägare hade höga ambitioner att klara detta, men fick nu inte chansen.
I graven går nu ett framåtsyftande företag som skulle kunnat klara detta  lagom till jul får de anställda beskedet och nationen blir ett teknikföretag fattigare.
Regeringen har ett stort ansvar, men kommer i vanlig ordning att ta fram en agenda som lägger skulden på alla andra...

1 kommentar:

  1. Ytterst förvirrat vänsterinlägg som skyller Saab-fiaskot på den borgerliga regeringen. Å andra sidan, klart att om vi haft en vänsterregering kunde den lagstiftningsvägen ha bestämt att alla som köper bil i Sverige måste köpa en Saab! Vilken lycka, eller hur?

    SvaraRadera