måndag 9 januari 2012

Är vi ett steg närmare Regionbildning nu...

I rapporten Sammanläggningar av landsting i Norrland och Svealand som idag lämnas till regeringen konstaterar utredare Mats Sjöstrand att en sammanläggning av Jämtland och Västernorrland innebär bestående fördelar.

Till exempel nämner utredaren Mats Sjöstrand bättre förutsättningar för regionalt utvecklingsarbete, bättre skalfördelar för sjukvården och effektivare kollektivtrafik.Detta samtidigt som medborgarnas närhet och tillgång till service inte bedöms påverkas negativt. Denna bedömning bygger på att samtliga kommuner i de två länen ingår i sammanläggningen.

Det återstår en hel del frågor som skall redas ut, men framför allt handlar det om att vi just nu måste avvakta Moderaterna i Västernorrland och deras ställningstagande.

Vi har nu jobbat med vår regionfråga under längre tid och lyckades inte riktigt ända fram för att få Mats Sjöstrand att föreslå vårt alternativ i sin delrapport.

Därför siktar vi nu på en ansökan, men Moderaterna i Västernorrland började plötsligt tveka och vi har därför satt upp datumet den 26/1 som slutgiltigt datum då de skall lämna slutgiltigt besked.

Ytterst handlar det om att vi vill stärka våra förutsättningar för att utveckla vår del av landet. Bland annat stärka våra krafter kring infrastruktur, regional utveckling och attraktionskraft.

Frågan är visserligen om regeringen kommer sams i frågan och över huvud taget beviljar regionansökningar. 

Om inte, lämnar regeringen Sverige styckat i olika nivåer och med helt olika styrka att utvecklas. Kanske går osämjan före viljan att ge hela landet samma chanser....

Om det sker eller om Västernorrlands Moderater skulle tveka, måste vi hitta andra lösningar för att stärka våra förutsättningar.

Det kan vara att arbeta ännu tuffare med vårt regionförbund och sikta på regionbildning längre fram.

Just nu siktar vi dock på en gemensam regionansökan för att utveckla vår del av landet.
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar