onsdag 18 januari 2012

Skolan misshandlas av den borgerliga regeringen och Jan Björklund (fp)

Att regeringen för en politik som ökar klyftorna i landet, minskar människors möjligheter till en andra chans och fördärvar många människors liv är ingen nyhet. Ungdomsarbetslösheten ökar, barnfattigdomen ökar och regeringens utbildningsansvarige , Jan Björklund går i spetsen för att minska chanserna till omskolning, fortbildning eller stöd till de som misslyckats i grund- eller gymnasieskolan.
15 000 komvuxplatser är bortraderade och skolsystemet segregerat och uppdelat, så att den som inte har tillräckligt stark studievana inte heller skall få samma chans till högre studier som andra.
Björklunds senaste insats för att ge våra lärare legitimation är på väg att krascha redan innan det genomförts. Hela reformen är i grunden en fortsättning på uppdelningen av akademiker och arbetare, när de praktiska utbildningarnas lärare inte kommer att omfattas av legitimation!
Att finansieringen av det hela sedan är helt otillräcklig gör inte saken bättre, även om Skolverkets Generaldirektör gör vad hon kan för att rädda regeringen och försöker dölja sin oförmåga att leda legitimationsarbetet beroende på en allt för snäv budget.
När sedan ett stort antal lärare runt om i landet behöver kompetenslyft för att få ut sin legitimation blir det till en ekonomisk fråga, där kommunerna i princip inte fått något ekonomiskt stöd av regeringen för att kunna erbjuda sin personal rimliga ekonomiska förutsättningar när de måste studera in ett antal universitetspoäng för att platsa till legitimationen. 
Det kan komma att handla om miljontals kronor för en enskild kommun, eller anser Jan Björklund att de enskilda lärarna skall vara lediga från sitt arbete under ett antal terminer utan lön och dessutom försätta sig i nya lånesituationer.
  • Så hög lön ger vi inte till våra lärare ute i kommunerna, trots att regeringen uttalar hur viktig denna yrkeskår är. 
Skolverkets plan att hinna med legitimationen kommer att spricka rejält, kommunernas möjlighet att stötta lärarna i deras behov av kompetenslyft är i princip obefintlig, lärarnas lönelyft till en rimlig nivå verkar inte komma och kommer inte att stöttas ekonomiskt av regeringen, lärarna kan inte avkrävas att själva behöva betala vidare studier, inte alla lärare är lika viktiga i legitimationskravet och allt fler elever kommer aldrig att få en andra chans för studier.
  • Det är den verklighet som vi just nu ser inom den svenska skolpolitiken. Vi Socialdemokrater måste göra skillnad och visa på att det aldrig är för sent. Vi måste bygga upp förutsättningar för det livslånga lärandet som ger alla en andra, en tredje och en fjärde chans och samtidigt ge våra företag och vår offentliga verksamhet chansen att finna rätt kompetens vid behov av rekrytering.
I vårt län, Jämtlands län tar vi initiativet till utarbetandet av ett program kring Livslångt lärande och hoppas på engagemang från alla.
Regeringens skolpolitik och stöd till läraryrket är på väg att kraschlanda och de största förlorarna blir i slutänden enskilda elever.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar