måndag 2 januari 2012

Nu gör vi som kungen - vänder blad!

Att vända blad betyder ju att gå vidare, men till skillnad från kungen gör vi det inte för att slippa tala om problem, utan för att ta ansvar för en rättvisare politik i vårt land.

Det gynnar ingen att fortsätta diskutera om kritik mot partiledare eller mot partiets politik  är rätt eller fel. Varje gång som någon öppet kritiserar, ansluter sig ett antal likatänkande till uttalandet - samtidigt som andra går till hårt angrepp mot den som kritiserar. - Inte sällan är det dessutom så att den eller de som går till angrepp mot kritikern själva legat bakom andra partimedlemmars avgång eller utsatthet. Inte minst ser vi partikamrater i media ta avstånd till kritik mot vår nuvarande partiordförande, samtidigt om vi vet att de tillhört styrkan bakom de som "avsatte" vår förra...

Ingen av oss kan vara nöjda med nuvarande läge för Socialdemokratin, men självrannsakan är nyttigare än anklagelse av andra.

Visualisering av samhälleliga problem med medföljande lösningar är också nyttigare än navelskådning. Beskrivning av visioner och drömmar betyder mer än snacket om vem som orsakat mest skada. De visionerna och de drömmarna växer bäst i ett parti som vi alla kan vara stolta över att vara medlemmar i. Det är vi när partiet självklart tillåter kritik av den egna politiken, men också av dess ledare. Stoltas blir vi dock helt och fullt när våra engagerade medlemmar talar politik, talar förändring och skissar på framtidens samhälle och politik.
Vi har länge talat om att berätta berättelse, beskriva händelser och förklara visioner. Då måste det ske på ett sätt som är igenkännande och som visar att vi finns i samma samhälle som våra presumtiva väljare - ung som gammal. Eller som den gamla damen sade när några ungdomar bad henne att berätta om hur det var på hennes tid: - Min tid är här och nu!

Så måste också vi tala och berätta om att vi vill ha en rättvis skola för ALLA barn, att vi vill skapa förutsättningar för ALLA att studera vidare och få ett bra arbete. Vi måste beskriva vad en sjukvård för alla verkligen handlar om eller hur vi ser på vinstuttaget ur privat äldreomsorg.

Kanske är det mindre viktigt att beskriva vem som skall utföra tjänsterna, än att berätta om hur vi vill se till att alla har tillgång till dem - oavsett bakgrund, ekonomi eller status i samhället.

Samtidigt måste vi presentera våra idéer och inte vara rädda för att gå ut med tydliga krav.

Den Socialdemokratiska politiken skall vara självklar, lätt att ta till sig och uppfattas som framåtsyftande, rättvis och trygg!

Trots stora utmaningar i ekonomi, arbetslöshet och neddragningar bygger vår politik på framtidstro och nya möjligheter. Allt hopp, alla visioner och all den förmåga som finns hos oss som bor i Sverige måste släppas lös. Om vi lever i otrygghet blir det aldrig verklighet.

Vi ska finnas med på alla de arenor – internationellt, nationellt, regionalt och lokalt, som kan påverka vår framtid. Många måste bidra i det arbetet och alla goda krafter som vill utveckla partiet behövs. I samarbete med invånare, föreningar, intresseorganisationer och andra demokratiska krafter måste det tydligt framgå att Socialdemokraterna kan göra skillnad.

Hela Sverige ska leva är en vision som socialdemokraterna arbetar efter och som den nuvarande borgerliga regeringen har devalverat. Klyftorna ökar mellan människor i vårt land med den högerpolitik som nu bedrivs. Klyftorna ökar också mellan olika delar av vårt land. För att Sverige ska utvecklas och klara framtida utmaningar måste alla människors förmåga tas tillvara och alla delar av landet måste bidra till tillväxten.

När jag ser ut över Östersund från mitt vardagsrumsfönster på Frösön skymtar jag inte stan för den tjocka dimma som är så vanlig så här års innan isen lagt sig på Storsjön. Då inser jag att det är så det är - för mycket dimma, smog och rök som skymmer de tydliga visionerna. 
Röken kommer från ett ibland otydligt ledarskap på alla nivåer, från medlemmar som inte känner igen sig, från frågande väljare, och från ett ständigt käbbel om rätt eller fel kritik vänd mot rätt eller fel person...

Lite mer "Dagmar", som skingrar dimman i partiet skulle vara välbehövligt just nu.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar