måndag 23 januari 2012

Regiontanken avblåst - Moderaterna tar inte ansvar för regional utveckling...

– Idag finns ingen majoritet för en ny ansökan i vår landstingsgrupp, säger Per Wahlberg - moderat ordförande i landstinget och stänger därmed dörren för den här gången i Regionfrågan!
Det som också påverkat Moderaterna i Västernorrland är den splittring som finns bland kommunerna, där Örnsköldsvik och Sollefteå aviserat att de vill söka sig norrut.
– Den splittrade bild som länets kommuner visar upp har starkt bidragit till vårt beslut, bekräftar Per Wahlberg (m).
Regionfrågan är och har varit en mycket tuff process, där besluten tagit tid. Vi har nu kommit mycket långt fram till en ansökan och därför känns det förvånande att Moderaterna och Per Wahlberg helt plötsligt backar. Förmodligen handlar det om att man fått ovanifråndirektiv att stoppa upp denna process som för Moderaterna i Regeringen gått alldeles för bra. 
Moderaterna tycker inte om att människor ute i regionerna skall ha inflytande över regionala utvecklingsfrågor - det skall regeringen själva sköta!
Nu lämnas Sverige som ett lapptäcke, där några få mycket starka regioner kan fortsätta sina framgångar - andra lämnas som landsting eller möjligen regionförbund. Skillnaderna mellan landets olika delar kommer att växa när det gäller infrastruktursatsningar, tillväxt, regionala utvecklingsmedel och attraktionskraft.
Vi har i många stycken fått utstå en hel del kritik kring regionbildningen, men övertygade om länets behov har vi fortsatt våra partiers vilja till regionbildning.
Länet är i stort behov av av inflyttning, företagsutveckling, styrka i infrastrukturfrågor, ökad attraktionskraft - vi behöver kort sagt bli fler som med ökad tyngd kan påverka!
Nu är den här vägen stängd en tid och vi får se om vårt hus med fortsatt kraft och vilja i att utveckla länet, men med andra verktyg!
Ett sådant är det befintliga Regionförbundet som i dag i styrelsen antagit en Verksamhetsplan och budget som visar vägen kring detta. Jag är övertygad om att det kan vara ett bra - inte lika starkt - verktyg för en tid framöver. Där beskriver vi områden så som turism, näringslivsutveckling, folkhälsa, jämlikhet, kultur, utbildning och kommunikationer/infrastruktur.
Nu lägger vi krutet där en tid och kör hårt för länets utveckling! 
Hur Regionfrågan utvecklas är mycket beroende av Moderaterna, där deras vilja att låta människor ute i landet vara med och ta ansvar avgör... Finns den ???

En lösning utan Moderater i det moderatledda landstinget Västernorrland skulle kunna vara en lösning, men hur trovärdig och stark är en sådan regionansökan...

1 kommentar:

  1. ? Tydliga signaler lycka till Kenneth Westberg.

    SvaraRadera