onsdag 11 januari 2012

Livslångt lärande ger alla en ny chans...

Här om dagen publicerade media i Jämtlands län en artikel skriven av mig kring utbildning och nedmonteringen av människors möjligheter till fortbildning eller omskolning, om regeringen successivt genomför.
VI kan konstatera att möjligheterna för unga, men också äldre att omskola sig, vidareutbilda sig eller fortbilda sig blir allt färre. Nedmonteringen av KomVux är bara ett exempel på hur regeringen inte är intresserad av att skapa förutsättningar för livslångt lärande - en studiemiljö där det aldrig skall vara för sent.
Istället handlar det om att redan i tidigt skede skapa studiemiljöer som delar in unga i ”arbetare” och ”akademiker” på ett sätt som stadfäster barns sociala förutsättningar och minskar chansen för unga att förbättra sina förutsättningar till ett drägligt liv.
Nu har Moderata riksdagsledamoten Saila Quicklund försökt sig på att lägga dimridåer över dessa fakta, genom att skylla på tidigare regeringar samtidigt som hon vill påskina att nedmonteringen av 15 000 KomVuxplatser, försämringarna i gymnasieutbildningarnas ekonomi och halvhjärtade satsningar på grundskola och lärare är en enorm reform av den moderatledda regeringen...
Hon beskriver ytterligare uppdelning mellan fattig och rik i utbildningssystemet som ett historiskt år, 2011 för den svenska skolan!
När utbildningsplatser försvinner och de ekonomiska förutsättningarna för enskilda individer försämrats för studier, handlar det inte om något annat än rena rama högerpolitiken som tydligt vill dela upp landet i ett A och ett B-lag vad gäller studier. Då blir det till en självklarhet att vi med egna krafter måste försöka skapa ett län som kan stå för det Livslånga lärandet som inte lämnar någon utanför och som också tar fasta på vad näringslivet har för behov.
Quicklunds dimrådåer döljer också det faktumet att man talar med kluven tunga kring lärarnas status och behov av bättre löner - den satsningen kommer att utebli, så länge som kommuner, framför allt i glesbygd tampas med usel ekonomi och regeringen väljer skattesänkningar för de välbeställda för mångmiljardbelopp före satsningar på just utbildning och lärare.
Blad rökridåer döljer hon också att det sk Lärarlyftet knappt innehåller några pengar vare sig för kommunerna eller direkt till lärare som behöver fort- eller vidareutbildning - här skall endera lärarna själva stå för tappad lön under fortbildning eller så skall enbart rika kommuner genomföra kompetenslyftet...
Hon kan snacka hur mycket hon vill om skärpta kunskapskrav i skolan, så länge som vi vet att barns sociala bakgrund är avgörande för hur det skall gå i studierna. Med minskade chanser till bra stöd, med borttagandet av KomVuxplatser och möjligheten till en ny chans för den som misslyckats i grundskolan eller gymnasiet, är det en utbildningspolitik för de redan starka som hon medverkar till!
Ställt emot att barnfattigdomen ökar, hemlösa barn blir fler och antalet hemlösa över lag blir fler som ett tecken på ökade klyftor blir det en pinsam politik för ett land som istället borde satsa mer på att hålla samman.
Det går inte att satsa på välfärden, när 100-tals miljarder av våra gemensamma skattemedel slösas bort i skattesänkningar på de av oss som redan har det bra eller på momssänkningar för ytterligare miljarder på rsturangmomsen... 
- Pengar som kunnat användas till förbättringar i utbildningssystemet istället...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar